Wat doet de Corona samenleving met honden?

Je bent de afgelopen maanden misschien vaak thuis geweest. Dan is de kans groot dat een hond opnieuw moet wennen aan je afwezigheid nu het normale leven weer op gang komt. Daarover lees je in dit artikel over.  

Je hebt de afgelopen maanden misschien vaker gewandeld, meer tegen je hond gepraat of leuke spelletjes gedaan. Zeker als je veel thuiswerk hebt gedaan. Dat is natuurlijk fijn voor een hond. Maar nu het dagelijks leven weer op gang komt krijgt de hond wel veel minder aandacht en dat kan voor problemen zorgen. Van eenvoudige misdragingen, gedrag van een hond die veranderd tot serieuze verlatingsangst. Ga daarom alvast aan de slag met de tips en trucs die ik voor je heb uitgeschreven.  

Dat Corona iedereen heeft veranderd is logisch. Maar dat Corona ook een grote impact heeft op huisdieren is minder bekend maar zeker niet minder actueel. Een hond is eenmaal een gezelschapsdier dat je overal op de voet volgt, met je wil spelen of maar al te graag een rondje wil wandelen. 

Daar moet je vooral niet mee stoppen. Maar wat je wel kunt doen is beter verspreiden naar momenten dat het ook na de Corona tijd op die manier kunt voortzetten.  

Honden tijdens de Corona Crisis 

Het aanleren van gedrag gebeurt meestal onbewust. Vaak is het even leuk en heb je er in eerste instantie niet veel last van. Maar er komt een moment dat het gedrag in het midden van een goede verhouding komt te staan. Dan wil je gedrag het liefst gelijk afleren. Helaas werkt dit anders en is er voor gedrag afleren of deze veranderen naar iets positiefs veel inspanning nodig.  

De Coronatijd is voor honden dan ook een verwarrende periode. Je bent veel thuis aan het werk en geeft de hond te pas en onpas een aai, iets lekkers of gooit de bal. Er is dus altijd wel iets te doen in huis. Hoe langer dit voortduurt hoe gewoner je aanwezigheid, de aandacht of de extra wandelingen worden. 

Wanneer je ineens voor langere tijd weg bent hoe minder aandacht de hond krijgt. Want voor de hond betekent dit afwezigheid, minder wandelen, aandacht of geen koekjes meer tussendoor.  

Jij mag misschien geen of weinig moeite hebben met de veranderingen. Voor je hond kan dit een heel andere dagindeling en beleving van de dag zijn. Een hond goed voorbereiden op de veranderingen is dus heel belangrijk. 

Hoe kun je honden voorbereiden voor na de Corona Crisis? 

Moet je binnenkort weer aan het werk en ben je gedurende een aantal uur niet thuis. Dan is dit het moment om je hond hierop voor te bereiden. Je kunt bijvoorbeeld weer opbouwen door er vaker alleen weg te gaan. Door dit geleidelijk aan weer op te pakken zal de overstap voor de hond minder groot zijn.  

Wanneer een hond in de tussentijd vervelende verlatingsangst heeft opgebouwd is het een beter idee om een honden specialist of kynologisch gedragstherapeut te vragen om je te helpen. 

Maar soms is de afwezigheid op zichzelf geen probleem maar het ritme dat ineens anders is geworden. Je kunt denken aan de tijd van de eerste wandeling, lengte van de wandeling of de tijd tussen de eerste en volgende wandeling. Voor veel honden is gedurende de dag een ritme hebben heel belangrijk.  

Voor welke problemen zorgt Corona bij honden? 

Er zijn veel verschillende problemen bij honden tijdens deze Corona Crisis. Je kunt je het misschien voorstellen dat een hond ineens door meerdere gezinsleden uitgelaten wordt. Of dat er vaker tijd is voor knuffelen, spelen of aandacht. Dat een hond minder tijd op de plaats doorbrengt en bijna nooit meer alleen is. Het zijn stuk voor stuk voorbeelden van kleine en grote veranderingen die impact hebben als iedereen langzaam het dagelijks leven weer zal oppakken.  

Als je dit vanuit de ogen van de hond bekijkt is er ineens onduidelijkheid wie het uitlaten vandaag zal doen. Waarom er ineens geen tijd meer is voor die knuffels, het spelen of aandacht en de hond misschien vaker naar de plaatst wordt gestuurd. Waarna iedereen ineens weg is en de hond alleen zit.  

Door duidelijkheid binnen het gezin kan een hond ook na de Corona crisis als de dagelijkse levens weer opgepakt zijn prima functioneren. Maak regels over: 

  • Wie laat de hond uit en om welke tijd? 
  • Wanneer wordt er met de hond gespeeld? 
  • Wat mag de hond wel en niet in huis? 
  • Hoe laat krijgt de hond elke dag eten? 
  • Wanneer stuur je de hond naar zijn plaats? 
  • Om welke tijden is de hond echt alleen? 

Zo kun je misschien nog meer vragen en regels opstellen die voor meer regelmaat en een kleinere overgang zorgen als iedereen het dagelijks leven weer heeft opgepakt. 

Natuurlijk zijn sommige honden ontzettend makkelijk en geeft de overgang weinig tot geen problemen. Maar wanneer je wel problemen ondervindt is het goed te weten dat je er niet alleen voor staat. Dat er handvatten zijn en dat het logisch voor een hond is om last te hebben van de veranderingen. 

Een pup tijdens de Corona crisis wennen? 

Er hebben tijdens de Corona Crisis veel pups een nieuw huisje gevonden. Ze hebben tijdens deze periode ontzettend veel aandacht gekregen en geleerd. Maar hoe pak je dat aan na de Crisis als het dagelijks leven weer opgepakt zal worden. 

Voor een pup die niet anders gewend is dan jouw aanwezigheid, aandacht en zorg is het meer dan logisch dat wanneer hier verandering in komt ook gedrag veranderd. Een pup is het immers niet gewend dat je langere tijd afwezig bent en er niet altijd tijd voor aandacht en zorg is. Daarom is het vooral bij een pup die je tijdens de Corona Crisis in huis hebt heel belangrijk dat er regelmaat is.  

  • Geef gedoseerd over de dag aandacht aan een pup. 
  • Weet dat een pup heel veel rust en slaap nodig heeft. 
  • Zorg ervoor dat de pup op gezette tijden uitgelaten zal worden. 
  • Laat een pup steeds wat langer alleen. 

Wanneer je een pup in huis gehaald hebt komt er veel verantwoordelijkheid op je schouders. Het is daarom heel belangrijk om goed voorbereid aan de slag te gaan. Ons boek puppy praatjes is een absolute aanrader. Je koopt heb tegen een aantrekkelijke prijs van slechts 14,99 euro exclusief verzendkosten.  

Het boek Puppy Praatjes een uitkomst tijdens de Corona Crisis. 

Als hondenspecialist en puppycoach heb ik gemerkt dat er ontzettend veel vraag is naar goede informatie over het opvoeden en socialiseren van puppies. Een van de reden dat ik afgelopen jaar het boek Puppy Praatjes heb geschreven en uitgegeven.  

Hoewel ik dit boek voor de Corona Crisis heb uitgegeven krijg ik vooral tijdens deze Corona crisis ontzettend veel positieve feedback van klanten die het boek hebben gekocht. Dat vind ik leuk en daarom vertel ik er in dit artikel dat geweidt is aan de Corona Crisis bij honden nog eens. 

Het boek staat boordevol praktische tips, het aanleren van commando’s, adviezen, handige hulpmiddelen en hoe socialiseren werkt.  

Het boek is inmiddels al meer dan 300x verkocht en een ongekend succes! Je kunt dit boek bestellen via bol.com.  

Puppy praatjes